Jak stworzyć idealne menu weselne?

Polskie wesela są unikalne i śmiało można powiedzieć, że nawet w skali świata ciężko je porównać z innymi przyjęciami weselnymi. Na ich wyjątkowość składa się kilka czynników, ale sukces mamy gwarantowany, jeśli uda nam się zapewnić trzy rzeczy – dobrą muzykę, dobry alkohol oraz smaczne jedzenie. Wydaje się, że wszystko jest proste i jasne, ale jak stworzyć idealne menu weselne? Czy można kulinarnie zadowolić wszystkich gości? Czym kierować się przy wyborze weselnego menu?

jak stworzyć idealne menu weselne? - mały poradnik

Jak stworzyć idealne menu weselne?

Muzyka i alkohol to elementy, które możemy powiedzieć, że nie są z naszej bajki, ale w sprawie jedzenia i menu na weselu śmiało możemy doradzić bazując na doświadczeniu w tej dziedzinie. Na początek rozprawimy się z pytaniem, czy można na weselu zadowolić kubki smakowe wszystkich gości. Oczywiście, nawet bardzo starając się, nie jesteśmy w stanie tego dokonać, bo każdy z nas jest inny i każdy ma swoje ulubione „smaki”, ale wybierając menu weselne warto zastanowić się, na jaki typ kuchni postawić, czy nasi goście to tradycjonaliści ceniący dobrą, polską kuchnię, czy też ludzie, którzy lubią być zaskakiwani nowymi smakami i są otwarci na wszelkie kulinarne niespodzianki.

Oczywiście menu dostosowujemy do większości, ale warto zastanowić się również, czy wśród gości są osoby o szczególnych potrzebach np. wegetarianie/weganie/osoby z alergiami pokarmowymi, którym będzie na pewno bardzo miło, jeśli nie zapomnimy o dostosowaniu menu do ich potrzeb. Dla większości firm cateringowych, czy tez organizatorów wesel nie ma najmniejszego problemu, jeśli dla części gości zamówimy osobne, specjalne menu, a nawet, jeśli wskażemy miejsca, na których Ci goście będą siedzieć, te specjalne dania zostaną im zaserwowane bez wzbudzania zainteresowania innych gości.

sala weselna Triana

Jakie dania podajemy na weselu?

Tradycyjnie wesele zaczynamy solidnym i dobrym obiadem, który nierzadko najbardziej zapada gościom w pamięć i jednocześnie daje energię do rozpoczęcia zabawy. Obiad składa się z czterech dań – przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru. Dlaczego sugerujemy czterodaniowy obiad? Poza niewątpliwymi korzyściami związanymi z podreperowaniem sił przez gości weselnych, na które znaczący wpływ ma wielkość obiadu, podanie dodatkowego dania w formie przystawki spowoduje, iż pierwszy głód zostanie szybko zaspokojony, a goście będą mogli w spokoju oczekiwać na podanie dalszych części obiadu.

Kolejne składowe obiadu to oczywiście zupa (tutaj króluje bezapelacyjnie rosół, ale coraz częściej wybieramy również zupy-kremy) oraz danie główne, najczęściej składające się z trzech rodzajów mięsa, tak, aby goście mieli większy wybór i byli nasyceni. Eleganckim uwieńczeniem obiadu jest deser. Podany bezpośrednio po daniu gorącym lub po krótkiej przerwie spowodowanej pierwszym tańcem, zaspokoi kubki smakowe na chęć czegoś słodkiego. Tutaj można zaszaleć z inwencją kucharską i podać różne rodzaje musów. Nie poleca się typowych ciast – te można skonsumować w późniejszej części wesela.

ciepłe danie na weselu

Ile dodatkowych ciepłych dań podać na weselu?

Przyjmuje się, że dania ciepłe powinny być podawane co ok. 2,5 -3 h. Stosując się do tej zasady oprócz obiadu średnio podaje się trzy dania gorące. Rodzaj serwowanych dań (pełne dania, gulaszowe lub zupa) zależy od indywidualnych życzeń klientów.

Oczywiście między gorącymi posiłkami serwuje się gościom zimną płytę, którą tradycyjnie można położyć na stołach lub w formie bufetów szwedzkich. Zawsze to jednak pozostaje do decyzji klientów, bo to oni najlepiej znają swoich gości. Dla osób, które chciałaby jeszcze większego urozmaicenia można zaproponować wiejski stół, bufet z mini deserkami, fontannę czekoladową lub jeszcze inne atrakcje.

Przygotowania weselne to dla rodziców Państwa Młodych, jak i samych Państwa Młodych stresujące przeżycie i większość osób czuje dużą presję z tym związaną. Każdy ma nadzieję, że wszystko odbędzie się bez problemów, a goście wyjdą z wesela zadowoleni. My ze swojej strony radzimy wybierać sprawdzone i polecane domy weselne tak, aby mieć pewność, że trafiliśmy na profesjonalistów, którzy pomogą nam osiągnąć to, co sobie wymarzyliśmy.

Zapraszamy do kontaktu

Jurek Catering Organizacja wesel i przyjęć okolicznościowych

Kraków-Mogilany ul. Sportowa 27A

Email: biuro@jurek-catering.pl

Telefon: +48-607-913-692 | +48-511-290-256
12-648-16-26 | 12-270-32-47

Facebook Jurek-Catering Serwis
Instagram Jurek-Catering Serwis
Jurek-Catering Logo